Leestijd: 5 minuten Met trots introduceren wij ons nieuwe product: een compleet supplement speciaal ontwikkeld…
Buikgeheimen: wat is spijsvertering?
Wat is spijsvertering?
Leestijd: +-4 minuten
Denk je wel eens aan lekker eten, en begin je dan te watertanden? Dit is het begin van je spijsvertering. Er worden kleine signaaltjes van het brein naar de organen gestuurd, zodat het lichaam goed voorbereid is om het eten te verteren.
Ontdek: Wat is spijsvertering en hoe werkt het?
Het woord zegt het al. Spijsvertering is het proces van het verteren van spijs, wat voedsel betekent. Uit voedsel haal je de brandstoffen zodat je lichaam normaal kan functioneren, dit is algemeen bekend. Het hele proces, ‘van mond tot kont’ noem je ‘spijsvertering’, en duurt tussen de 24 en 48 uur.
Zodra je begint met eten begint de spijsvertering. In je speeksel zitten al verschillende enzymen die het voedsel beginnen af te breken. Nadat je je voedsel hebt doorgeslikt, reist het langzaam van de slokdarm naar de maag. In het zure maagsap valt het eten langzaam uiteen, dit duurt gemiddeld zon 3 uur.
Daarna komt het in de 12-vingerige darm terecht, en zo in de dunne darm. Hier wordt je voedsel verder afgebroken in glucose, aminozuren, vetzuren, vitamines, en mineralen, zo komt het in je bloedbaan terecht. Afvalstoffen en vezels verlaten via de dikke darm en de endeldarm het lichaam in de vorm van ontlasting.
Kan je je spijsvertering ondersteunen?
Het korte antwoord is ‘ja’! Je kan je spijsvertering ondersteunen door bijvoorbeeld spijsverteringsenzymen te slikken, bij de hoofdmaaltijd. Enzymen, unieke eiwitten, vervullen een cruciale rol in alle biochemische reacties en stofwisselingsprocessen in het lichaam. Over het algemeen worden spijsverteringsenzymen ingedeeld in drie verschillende categorieën, afhankelijk van het type voedsel dat ze helpen af te breken:
– Proteasen breken eiwitten af;
– Lipasen breken vetten af;
– Carbohydrasen breken koolhydraten af.
Spijsverteringsenzymen zijn heel belangrijk om voedsel te veranderen in kleine stukjes die ons lichaam kan gebruiken. Dit gebeurt in verschillende stappen, vanaf het moment dat het voedsel nat wordt door het speeksel in onze mond, tot in de dunne darm waar enzymen het voedsel in kleine stukjes breken die ons lichaam kan opnemen. Ongeveer 90% van de bruikbare stukjes voedsel worden in de dunne darm opgenomen.
Hoe lang duurt de spijsvertering?
Eerder las je het volledige proces van de spijsvertering, van begin tot einde. Dit duurt zo’n 24 tot 48 uur. Sommige mensen hebben van nature een snelle of een trage spijsvertering. Hierdoor kan het soms 24 uur, en soms 48 uur duren.
Hoe werkt de spijsvertering?
Enzymen worden gemaakt op verschillende plekken in je buik. Dat lijkt simpel, maar er is meer aan de hand. Pepsine, bijvoorbeeld, wordt in de maag losgelaten en werkt goed in het zure maagmilieu. Andere enzymen komen uit de alvleesklier in de dunne darm terecht, en ze doen hun werk alleen als het daar meer basisch is dan zuur. Het spijsverteringsproces is dus een slim samenspel tussen eten en organen. Enzymen moeten op het juiste moment, op de juiste plek en onder de juiste omstandigheden worden losgelaten.