Leestijd: 5 minuten Als sporter wil je het maximale uit je trainingen halen. Of je…
Welke B vitamines zijn er en waar zijn ze goed voor?
Leestijd: 7 minuten
B-vitamines, of vitamine B, is een term die gebruikt wordt voor acht verschillende wateroplosbare vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12). Een aantal van de B-vitamines zijn ook wel bekend onder andere benamingen, zoals niacine (vitamine B3), biotine (vitamine B8) en foliumzuur/folaat (vitamine B11). Deze vitamines worden vaak de energievitamines genoemd, omdat ze bijna allemaal een belangrijke rol spelen in het behouden van een goed energieniveau. De acht B-vitamines werken samen in het lichaam, en het is essentieel om elke dag voldoende van al deze vitaminen binnen te krijgen. Supplementen die alle acht B-vitamines bevatten, worden vitamine B-complex genoemd. Wat zijn de verschillende B-vitamines, wat doen ze voor je lichaam en in welke voedingsmiddelen komen ze voor?
Vitamine B1 (Thiamine)
Vitamine B1 (ook wel Thiamine) vind je in onder andere, brood en graanproducten, aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten. Vitamine B1 heeft als voordelen onder andere:
- Het helpt energie vrij te maken uit de voeding
- Gunstige werking op het hart
- Draagt bij aan het functioneren van het geheugen
- Ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel
Vitamine B2 (Riboflavine)
Vitamine B2 (ook wel Riboflavine) zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten. Vitamine B2 heeft als voordelen onder andere:
- Draagt bij tot de instandhouding van normale rode bloedcellen
- Bevordert de energiestofwisseling
- Goed voor het gezichtsvermogen
- Helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit
- Voor het behoud van een goed ijzergehalte in het bloed
- Anti-oxidant
- Goed voor de slijmvliezen
- Helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen
- Van belang voor het zenuwstelsel
Vitamine B3 (Niacine/Niacinamide)
Vitamine B3 (ook wel Niacinamide) zit in vlees, vis, volkoren graanproducten, groenten en aardappelen. Verder kan het lichaam zelf niacine aanmaken uit het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan is een onderdeel van alle eiwitten die in voeding zitten. Vitamine B3 heeft als voordelen onder andere:
- Is belangrijk voor het energiemetabolisme
- Ondersteunt het herstellend vermogen van de huid
- Goed voor de leerprestatie
- Helpt bij het behoud van normale slijmvliezen
- Kan het gebrek aan energie helpen verminderen
- Zorgt mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel
Vitamine B5 (Pantotheenzuur)
Vitamine B5 (ook wel Pantotheenzuur) zit voornamelijk in vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, melk en melkproducten, groenten en fruit. Vitamine B5 heeft als voordelen onder andere:
- Activeert je natuurlijke energie in het lichaam
- Ondersteunt in stress-situaties
- Heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en moeheid
Vitamine B6 (Pyridoxine)
Vitamine B6 (ook wel Pyridoxine) zit in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groenten en melk en melkproducten. Vitamine B6 heeft als voordelen onder andere:
- Is van belang voor de vorming van rode bloedcellen
- Goed voor eiwitstofwisseling
- helpt energie vrij/los te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten
- Reguleert mede de activiteit van hormonen
- Ondersteunt de afweer van het lichaam
- Heeft een gunstige invloed op de productie en verbranding van eiwitten en koolhydraten
- Draagt bij aan het functioneren van het geheugen
- Draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid en moeheid
- Draagt bij tot de normale werking van de zenuwen
Vitamine B8 (Biotine)
Vitamine B8 (ook wel Biotine) zit in eieren, lever, melk, noten en pinda’s. Vitamine B8 heeft als voordelen onder andere:
- Ondersteunt het energieniveau
- Voor het behoud van glanzend haar
- Levert een bijdrage in het gezond houden van de huid
- Draagt bij aan een normaal eiwit-, koolhydraat-, en vetmetabolisme
- Goed voor de gemoedstoestand
- Helpt bij het behoud van normale slijmvliezen
- Speelt een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen
Vitamine B11 (Folaat)
Vitamine B11 (ook wel Folaat) zit vooral in bladgroente, zoals spinazie, boerenkool, rucola en sla. ook broccoli, fruit en volkorenproducten zijn rijke bronnen van foliumzuur. In vlees en melkproducten zit ook foliumzuur, maar in mindere mate dan in de groente en fruit. Vitamine B11 heeft als voordelen onder andere:
- Draagt bij tot een normale bloedvorming
- Is goed voor het celdelingsproces
- Zorgt mede voor een goede weerstand
- Goed voor het concentratievermogen
- Helpt bij vermoeidheid/moeheid
- Draagt bij tot de groei van het foetus/ongeboren vrucht/kind tijdens de zwangerschap
Vitamine B12 (Cobalamine)
Vitamine B12 (ook wel Cobalamine) zit alleen in dierlijke producten, zoals melk en melkproducten, vlees en vleeswaren, vis en eieren. Vitamine B12 heeft als voordelen onder andere:
- Voor de vorming van rode bloedcellen
- Helpt bij het celdelingsproces
- Bevordert de energiestofwisseling
- Zorgt mede voor de normale werking van het immuunsysteem
- Draagt bij aan het functioneren van het geheugen
- Kan het gebrek aan energie helpen verminderen
- Goed voor het zenuwstelsel